EKADAŠI ali ENAJSTI LUNIN DAN

Nazaj na Blog

EKADAŠI ali ENAJSTI LUNIN DAN

V Vedski kulturi je enajsti dan rastoče ali padajoče Lune (Shukla Ekadashi in Krishna Ekadashi) poseben dan v mesecu. Oz. dva dneva v mesecu, ki nam pomagata pri očiščenju telesa in duha. S svojo ognjeno energijo podpirata proces, ki ni vedno tako zlahka dosegljiv.

Ekadaši simbolno prestavlja enajst čutov (senses): pet čutnih organov, pet organov akcije in en um.

Zato je na ta dan priporočljiva duhovna praksa (npr. meditacija) in post.

Če je post za nas preveč ekstremen ali imamo občutek, da bi ga težko ’speljali’, je dobro, da se na takšen dan izognemo določeni hrani in pijači:

1. Zrna in žitarice: pšenica, riž, koruza, oves in vsa druga žita.

2. Stročnice in leča: čičerika, fižol, bob, grah…

3. Čebula in česen (preveč pitte).

4. Ne-vegetarijanska hrana: meso, ribe in jajca.

5. Določena zelenjava: jajčevci, gobe, paradižnik.

6. Fermentirana živila kot so jogurt, sir in kisla vložena zelenjava.

7. Alkohol in drugi intoksikanti.

Je seznam predolg?

Če se zdi nemogoče, da bi se vzdržali vseh zgoraj naštetih jedi, poskusimo samo z nekaterimi. Moj predlog za začetek je 7. in 5. točka.

Potem pa lahko dodajamo (oz. odvzemamo).

In opazujemo, kako se počutimo.

Morda čez nekaj časa na kakšen vroč poletni dan pijemo le sveže naravne sokove.

 

 

 

                   vedska astrologija

džotiš

djotiš

djotish

jyotish

vastu

aryani

Deli to objavo

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Nazaj na Blog